Koleksi video dari Wuhan, 'Ground Zero' Coronavirus


.
Di Wuhan, bandar yang dikenal pasti sebagai Ground Zero coronavirus yang membunuh, pihak berkuasa melakukan apa yang mereka boleh untuk menyekat penyebaran penyakit itu, termasuk meletakkan bandar itu dalam keadaan terkunci.

Virus ini telah menjangkiti lebih 800 orang, dan membunuh sekurang-kurangnya 26. China telah mengenakan larangan pengangkutan di kawasan yang meliputi 41 juta orang - yang bermaksud bahawa orang tidak boleh masuk atau keluar dari Wuhan (dikuarantin). Akibatnya, banyak video dan gambar kehidupan di dalam bandar tersebut sedang dikongsi dalam talian.
Penutupan stesen
Video polis menutup salah satu stesen kereta api utama di Wuhan telah tular di media sosial.
Video ini telah dilihat lebih 88,000 kali di Twitter.

Dalam video ini, polis dalam pakaian seragam hijau dan topeng muka hitam berdiri di luar pintu masuk ke stesen. Kami telah mengesahkan bahawa video ini berada di stesen keretapi Hankou - tanda-tanda stesen di belakang pengawal itu juga muncul dalam gambar-gambar yang diambil oleh jurugambar agensi profesional dari Associated Press dan Getty Images, latar belakang sepadan dengan imej Google dari permukaan stesen, dan ia juga ikatan dengan apa yang dapat kita lihat dalam video ini yang diposkan ke Twitter:
Ramai memenuhi hospital
Video ini difilemkan di Hospital Hankou di Wuhan.


Orang yang membuat penggambaran menyatakan apa yang dia lihat: "Ada banyak orang, banyak yang demam tinggi, tiga atau empat orang doktor mengarahkan pesakit, saya menganggarkan bahawa mereka perlu menunggu sehingga empat jam. rancangan kerajaan adalah - adakah mereka mahu mereka menerima rawatan dengan cepat atau menunggu kematian mereka? "
Badan-badan di koridor
Video ini pada asalnya disiarkan di Weibo oleh seseorang yang mendakwa sebagai jururawat di Hospital Palang Merah di Wuhan.
Video ini telah dilihat lebih 94,000 kali sejak diposkan pada jam 7 pagi waktu tempatan pada 24 Januari, 2020.

Ia menunjukkan sejumlah orang menumpuk ke koridor yang menunggu rawatan, semuanya dengan topeng menutupi wajah mereka. Pekerja-pekerja perubatan berjalan di tengah-tengah mereka dengan pakaian hazmat yang penuh. Perincian yang paling mengejutkan: mayat berbaring di atas tanah, ditutupi selimut atau plastik. Orang yang menyiarkan video tersebut menulis bahawa tidak ada yang dapat mengambil mayat tersebut.
Wartawan Thomas Yau dari China Morning Post mengesahkan aspek video di Twitter. Dia mengambil petunjuk yang berbeza dalam video: selimut ke atas salah satu badan dan beg plastik, kedua-duanya dengan "Wuhan" yang ditulis pada mereka, dan tanda di atas lantai menunjuk pesakit ke arah "klinik sakit dada".
Kami dapat mengesahkan butiran ini. Di atas selimut ia juga mengatakan "Palang Merah", mengesahkan bahawa video tersebut telah diambil di Hospital Palang Merah Wuhan.
Wanita yang menyiarkan video di Weibo juga menyiarkan rayuan terdesak berikut.

Inilah terjemahan teks.
Saya memohon semua orang untuk menyelamatkan rakyat Wuhan! Saya seorang jururawat, suami saya telah dijangkiti. Laporan berita dan realiti sangat berbeza !!! Suami saya telah mengalami demam secara berterusan selama lapan hari tanpa sebarang perubahan yang lebih baik, imbasan CT jelas menunjukkan bahawa paru-parunya sudah dijangkiti! Selama lapan hari terakhir saya telah menggunakan semua sambungan saya di hospital Wuhan, tetapi dia masih belum dimasukkan ke hospital! Pihak pengurusan atasan telah memberitahu para doktor untuk menolak masuk ke hospital pesakit! Untuk menolak untuk menguji virus! Untuk menolak untuk membuat diagnosis pasti! Mereka juga membuat kakitangan hospital menandatangani perjanjian kerahsiaan!

Saya telah mengalami tekanan psikologi yang besar dalam lapan hari terakhir! Hospital-hospital tidak akan membawanya, tetapi saya tidak berani pulang ke rumah, saya tergesa-gesa dari satu hospital ke hospital lain, tetapi tidak seorang pun akan dimasukkan ke hospital! Mereka tidak akan membuat diagnosis! Ia sangat buruk, saya mula kehilangan harapan, saya benar-benar bimbang bahawa saya tidak lama lagi akan dapat mengatasi! Mengembara di hospital, tidak ada katil yang tersedia, kakitangan hospital semuanya bekerja lebih masa dan lebih keras, tetapi tidak mencukupi, sekarang walaupun anda berjaya masuk ke dalam bilik kecemasan, yang sudah hampir mustahil, anda hanya tinggal di bilik kecemasan, kerana tidak ada katil! Ambulans (120) masih terus membawa orang sakit, sama ada orang sakit atau tidak, semuanya disatukan di hospital yang dilantik ini. Semua orang sakit boleh dijangkiti, sehingga semua orang boleh mati!
Terdapat lebih banyak video yang beredar dalam talian yang FRANCE 24 Pemerhati tidak dapat mengesahkan secara bebas.
"Tidak cukup pekerja kesihatan atau katil di hospital"
Rakan-rakan kami di RFI Cina bercakap dengan penulis Cina terkenal Fang Fang, penduduk Wuhan. Dia bercakap tentang suasana di bandar.
Penduduk Wuhan tidak dapat dielakkan, malah panik, dan semua itu kerana ketidakcekapan langkah-langkah yang diambil oleh pihak berkuasa. Pada petang ini, ketika saya pergi, tiada seorang pun di sekeliling. Kedai-kedai besar ditutup, tetapi kedai-kedai kecil dibuka, dan mereka tidak kehabisan stok sama ada. Anda masih boleh mencari topeng muka dan semua jenis makanan.
Orang yang tidak terjejas oleh virus telah dinasihatkan untuk tinggal di rumah, di mana ia selamat. Kita semua sangat risau tentang mereka yang sakit. Tidak cukup pekerja kesihatan. Terdapat kekurangan katil juga, dan mereka beratur di hospital, itu amat mengerikan. Orang sakit tidak dapat dijaga dengan baik, kerana semua tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa telah terlambat. Orang-orang itu tidak dimasukkan ke dalam kuarantin sebelum ini, semua orang masih boleh berkeliaran dengan bebas. Ini masalah yang sangat serius.

Artikel oleh Catherine Bennett