Beberapa Jenis Analisis Sentimen Yang Popular


.

Analisis Sentimen

Analisis sentimen adalah kaedah analisis teks yang mengesan kutub (misalnya Pendapat positif atau negatif) dalam teks, sama ada keseluruhan dokumen, perenggan, ayat, atau klausa.

Memahami emosi manusia adalah penting bagi perniagaan kerana pelanggan dapat meluahkan fikiran dan perasaan mereka dengan lebih terbuka berbanding sebelumnya. Dengan menganalisis maklum balas pelanggan secara automatik, dari tindak balas tinjauan hingga perbualan media sosial, sesuatu jenama itu dapat mendengar dengan teliti pelanggan mereka, seterusnya menyesuaikan produk dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan mereka.

Sebagai contoh, menggunakan analisis sentimen untuk menganalisis secara automatik 4,000 lebih  ulasan mengenai produk anda dapat membantu anda mengetahui sama ada pelanggan gembira dengan harga dan perkhidmatan pelanggan anda.


Jenis Analisis Sentimen

Model analisis sentimen memfokuskan pada kekutuban (positif, negatif, neutral) tetapi juga pada perasaan dan emosi (marah, gembira, sedih, dll), dan bahkan pada niat (mis. Berminat v tidak berminat).

Berikut adalah beberapa jenis analisis sentimen yang paling popular:

1. Analisis Sentimen halus

Sekiranya ketepatan polariti penting bagi perniagaan anda, anda mungkin mempertimbangkan untuk memperluaskan kategori polariti anda untuk merangkumi:
  • Sangat positif
  • Positif
  • Berkecuali
  • Negatif
  • Sangat negatif

Ini biasanya disebut sebagai analisis sentimen halus, dan dapat digunakan untuk menafsirkan penilaian 5 bintang dalam ulasan, misalnya:

  • Sangat Positif = 5 bintang
  • Sangat Negatif = 1 bintang


2. Pengesanan emosi

Analisis sentimen jenis ini bertujuan untuk mengesan emosi, seperti kebahagiaan, kekecewaan, kemarahan, kesedihan, dan sebagainya. Banyak sistem pengesanan emosi menggunakan leksikon (iaitu senarai kata dan emosi yang mereka sampaikan) atau algoritma pembelajaran mesin yang kompleks.

Salah satu kelemahan penggunaan leksikon ialah orang meluahkan emosi dengan cara yang berbeza. Beberapa perkataan yang biasanya menyatakan kemarahan, seperti buruk atau membunuh (mis. Produk anda sangat buruk atau sokongan pelanggan anda membunuh saya) mungkin juga menyatakan kebahagiaan (mis. Ini adalah pantat buruk atau anda membunuhnya).

3. Analisis Sentimen Berasaskan Aspek

Biasanya, semasa menganalisis sentimen teks, katakanlah ulasan produk, anda pasti ingin mengetahui aspek atau ciri tertentu yang disebutkan orang dengan cara positif, neutral, atau negatif. Di situlah analisis sentimen berasaskan aspek dapat membantu, misalnya dalam teks ini: "Hayat bateri kamera ini terlalu pendek", pengklasifikasi berdasarkan aspek dapat menentukan bahawa kalimat tersebut menyatakan pendapat negatif mengenai hayat bateri ciri .

4. Analisis sentimen pelbagai bahasa

Analisis sentimen berbilang bahasa boleh menjadi sukar. Ia melibatkan banyak proses dan sumber. Sebilangan besar sumber ini tersedia dalam talian (mis. Leksikon sentimen), sementara yang lain perlu dibuat (mis. Korporat yang diterjemahkan atau algoritma pengesanan bunyi), tetapi anda perlu mengetahui cara membuat kod untuk menggunakannya.

.
Sumber:
https://monkeylearn.com/sentiment-analysis/#types-of-sentiment-analysis

Post a Comment

0 Comments