Kenapa Kita Perlukan Analisis Sentimen?


.
Dianggarkan bahawa 80% data dalam dunia ini tidak tersusun.

Banyak data teks (e-mel, tiket sokongan, sembang, perbualan media sosial, tinjauan, artikel, dokumen, dan lain-lain), dihasilkan setiap hari tetapi sukar untuk dianalisis, difahami, dan diselesaikan, bahkan akan memakan masa dan mahal .

Analisis sentimen, bagaimanapun, membantu perniagaan memahami semua teks tidak berstruktur ini dengan menandainya secara automatik.

Manfaat analisis sentimen merangkumi:


1. Menyusun Data pada Skala

Bolehkah anda bayangkan menyusun secara manual melalui ribuan tweet, perbualan sokongan pelanggan, atau tinjauan? Terlalu banyak data untuk diproses secara manual.  Analisis sentimen membantu perniagaan memproses sejumlah besar data dengan cara yang cekap dan menjimatkan.

2. Analisis Masa Nyata.

Analisis sentimen dapat mengenal pasti masalah kritikal dalam masa nyata, misalnya adakah krisis PR di media sosial meningkat? Adakah pelanggan yang marah akan berpusing? Model analisis sentimen dapat membantu anda mengenal pasti situasi seperti ini dan mengukur sentimen jenama, jadi anda boleh mengambil tindakan dengan segera.

3. Kriteria yang konsisten

Dianggarkan bahawa manusia hanya mampu menandakan sentimen dalam julat 60-65% sahaja daripada keseluruhan teks. Menandakan teks berdasarkan sentimen sangat subjektif, dipengaruhi oleh pengalaman, pemikiran, dan kepercayaan peribadi. Dengan menggunakan sistem analisis sentimen terpusat, organisasi dapat menerapkan kriteria yang seragam untuk semua data mereka, membantu mereka meningkatkan ketepatan dan memperoleh wawasan yang lebih baik.

.

Post a Comment

0 Comments