Maksud Dark Social (Sosial Gelap)


.
Kita selalu mendengar bahawa Internet atau Web adalah dunia terbuka. Segala bahan digital yang ada  di sana terbuka untuk diakses oleh sesiapa sahaja. Namun sebenarnya ada bahagian tertentu dari rangkaian Internet ini yang tidak terbuka sepenuhnya. Ia seperti bilik tertutup yang mempunyai tingkap menghala ke dunia Internet yang terbuka. Antaranya adalah Dark Social.


1. Dark Social (Sosial Gelap) adalah istilah yang digunakan oleh pakar pemasaran dan pengoptimuman enjin carian (Search Engine Optimization, SEO) untuk menerangkan lalu lintas web yang sukar untuk dijejaki puncanya.

Lihat gambarajah berikut:


2. Selalunya lalu lintas gelap berlaku apabila seseorang berkongsi pautan laman web melalui e-mel, mesej teks dan sembang peribadi (seperti WhatsApp).3. Oleh kerana pautan sosial gelap tidak mempunyai kod penjejakan yang dilampirkan secara automatik ke URL mereka, adalah mustahil untuk mengetahui bagaimana pelawat laman web menemui kandungannya.

4. Istilah "sosial gelap" dicipta oleh Alexis C. Madrigal, seorang editor kanan di The Atlantic, dalam artikel 2012.

5. Menurut Madrigal, data dari firma analisis Web Chartbeat mendedahkan 56.5% lalu lintas sosial Atlantik berasal dari rujukan gelap.

6. Semasa Chartbeat menganalisis sekumpulan laman web yang lebih luas, statistik itu meningkat kepada hampir 69%.

7. Walaupun Madrigal pada asalnya tidak menganggap aplikasi mudah alih memainkan peranan besar dalam sosial gelap, dalam penemuan pada tahun 2014 mengenai perkara ini, dia menjelaskan bahawa aplikasi mudah alih Facebook, dan juga aplikasi mudah alih lain, nampaknya berada di belakang kebanyakan lalu lintas sosial gelap hari ini.

8. Penemuan ini dapat mewakili masalah baru - platform media sosial seperti Facebook sebenarnya mempunyai kekuatan yang paling tinggi terhadap lalu lintas sosial dan aplikasi mudah alih tersebut telah menyukarkan lalu lintas web dipantau dan dianalisis..
Sumber fakta dari:

Baca selanjutnya:

Post a Comment

0 Comments