[DOA] Minta Ilmu Manfaat, Rezeki Halal, Amalan Makbul


Doa belajar, Doa murah rezeki


اللّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا وَ رِزْقًا طَيِّبًا وَ عَمَلاً مُتَقَبَّلاً 
"Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik, dan amalan yang diterima." (1)

Dahulu Rasulullah صلى الله عليه و سلم senantiasa memanjatkan doa yang penuh berkat ini selepas solat subuh, waktu seseorang memulakan aktiviti hariannya. Waktu begini adalah sangat penting bagi seseorang memohon tiga perkara ini.

Perhatikanlah bagaimana Rasulullah صلى الله عليه و سلم memulakan doa ini dengan memohon ilmu yang bermanfaat sebelum meminta yang selainnya. Ini mengandungi isyarat bahwa ilmu yang bermanfaat lebih diutamakan dan lebih didahulukan. Dengan ilmu yang bermanfaat tersebut, seseorang akan mampu membezakan amalan, yang soleh dan yang jelek. Seterusnya membolehkan beliau memilih, mana rezeki yang halal dan yang haram.

"Ilmu yang bermanfaat" adalah ilmu yang boleh diambil manfaat untuk dirinya sendiri sekaligus memberi manfaat kepada orang lain.

"Rezeki yang thayyib" adalah yang halal, baik zatnya mahupun cara mendapatkannya. Adapun "amalan yang diterima" maksudnya ialah diterima di sisi-Nya dan boleh mendatangkan pahala. (2)

Sesungguhnya, doa ini memiliki manfaat yang agung. Di dalamnya terdapat faedah yang besar. Sangat baik seseorang muslim untuk mengamalkannya setiap hari, lalu menyusulinya dengan amalan untuk meraih apa yang dimintanya.
_____________________________________
1.) Hadits diriwayatkan oleh Ibnu Majah, Kitab ash-Shalat, Bab "Apa yang dibaca setelah salam" no. 925; an-Nasa'i, Sunan al-Kubra (31/6) no. 9850 dan pada Amal al-Yaum wa al-Lailah no. 102, dari Ummu Salamah رضي الله عنها
2.) Syarah Hishnul Muslim hlm. 113

Disesuaikan dari: http://www.atsar.id/2015/10/doa-meminta-ilmu-yg-bermanfaat-rezeki.html