Siapakah pencipta baju kalis peluru?


Baju kalis peluru adalah manifestasi keberanian dan kebijaksanaan dalam mendepani risiko kehidupan

.

Siapakah pencipta baju kalis peluru?


Baju kalis peluru pertama kali diperkenalkan oleh seorang Jurutera dari Poland bernama Casimir Zeglen pada tahun 1893 iaitu selepas peristiwa pembunuhan Datuk Bandar Chicago. Pada tahun 1897, dia membuat penambahbaikan bersama Jan Szczepanik iaitu pencipta yang kemudiannya berjaya menghasilkan kenderaan kalis peluru pada tahun 1901. Ciptaan ini berjaya menyelamatkan Raja Sepanyol dari letupan yang berlaku berhampiran kenderaannya.

Casimir Zeglen pernah terbaca kajian seorang pakar bernama Dr George E. Goodfellow tentang penggunaan sutera sebagai alat kalis peluru. Selepas kematian Datuk Bandar Chicago, beliau berusaha menggunakan sutera sebagai bahan baju kalis peluru.

Melalui lawatannya ke beberapa kilang tenunan sutera di Vienna, Austria dan Acchen, Germany, beliau menemui kaedah untuk menenun sutera supaya dapat menjadi alat memerangkap peluru dan menghalangnya dari mengenai mangsa sasaran. Hasilnya, baju setebal 1/8 inci (atau 3.175mm) mengandungi 4 lapisan kalis berjaya dihasilkan.

Beliau dan pembantunya kemudiannya mengadakan demonstrasi menunjukkan bagaimana seseorang yang memakai baju kalis peluru terselamat dari tembakan pistol jarak dekat.

[1] Gambar hiasan adalah demonstrasi W.H. Murphy of the Protective Garment Corporation , https://www.atlasobscura.com/articles/how-a-viral-image-robbed-a-polish-priest-of-his-iconic-inventionthe-bulletproof-vest
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_Zeglen

.