Benarkah Kangaroo Boleh Panjat Pokok?

Tahukah anda terdapat kira-kira 12 spesies  kanggaru yang berbeza. Dua spesies ditemui di timur laut Australia, dan seluruh spesis dan subspesies yang lain ditemui di pulau New Guinea. 

Benarkah kangaroo boleh panjat pokok ?


Spesies dan Pengagihan
Terdapat kira-kira 12 spesies  kanggaru yang berbeza. Dua spesies ditemui di timur laut Australia, dan seluruh spesis dan subspesies yang lain ditemui di pulau New Guinea. TKCP memberi tumpuan kepada pemuliharaan kanggaru pohon Matschie. Kangaroo pokok Matschie hanya tinggal di Semenanjung Huon di timur laut Papua New Guinea.

Ketinggian
37-70 inci (94-179 cm)

Berat badan
Lelaki dewasa: 15-20 kg (7-9 kg) Wanita dewasa: 15-20 pound (7-9 kg)

Span Kehidupan
Kangaroo pokok sangat sukar untuk belajar di alam liar sehingga umur purata mereka tidak diketahui, tetapi mungkin 15-20 tahun. Walau bagaimanapun, dalam kurungan mereka boleh hidup lebih daripada 20 tahun! Kangaroo pohon yang paling tua berusia 27 tahun.

Kangaroo pokok kebanyakannya bersendirian tetapi pasangan ibu / anak akan membentuk ikatan yang kuat sehingga keturunannya cukup tua untuk menjaga dirinya sendiri sekitar 18 bulan. Di hutan liar, kangaroo pokok jantan akan sering berkawan dengan beberapa wanita yang berbeza.

Pembiakan semula
Kangaroo pokok adalah marsupial sehingga majoriti pembangunan fizikal mereka berlaku di dalam kantung ibu. Kangaroo pokok betina mempunyai masa kehamilan hanya 44 hari. Apabila joey yang terbentuk, buah pinggang-kacang itu dilahirkan, ia merangkak ke dalam kantung di mana ia akan menjalar ke dubur dan terus berkembang selama tiga bulan. Joey kekal di dalam kantung sehingga kira-kira 7 bulan. Ibu akan membersihkan kantungnya dan jahitannya sering kali semasa fasa ini. Selepas joey pada mulanya meninggalkan kantung pada kira-kira 7 bulan, ia akan terus kembali ke kantong untuk jururawat. Fasa "masuk dan keluar" ini berlangsung selama kira-kira tiga bulan, dan joey itu sepenuhnya keluar dari kantung pada 10 bulan dan disapu selepas kira-kira 13 bulan. Sekali mampu menjaga dirinya sendiri, joey akan meninggalkan ibunya pada usia 18 bulan untuk menubuhkan rangkaian rumahnya sendiri.

Ekologi dan Habitat
Kangaroo pokok hidup tinggi di pergunungan, di hutan awan pada ketinggian antara 4,000 kaki (kira-kira 1,000 meter) dan 11,000 kaki (kira-kira 3,500 m). Mereka menghabiskan sebahagian besar masa mereka di pokok-pokok, dan mampu melompat dari ketinggian 60 kaki ke lantai hutan tanpa mencederakan diri mereka sendiri!

Program Pemuliharaan Pohon Kangaroo bersekutu dengan National Geographic Society untuk mengkaji ekologi kangaroo pohon menggunakan Crittercams ©. TKCP melengkapkan kanggaru pohon liar dengan Crittercams ©, yang merupakan kamera kecil yang dipasang pada kerah. Kerana pokok kangaroos sangat sukar difahami dan menghabiskan banyak masa mereka di kanopi hutan, rakaman kamera menyediakan peluang yang jarang untuk belajar tentang ekologi, tingkah laku dan diet mereka.

Diet
Di hutan liar, kanggaru pokok akan makan daun, serta paku, lumut, kulit pohon, dan bunga seperti orkid.

Di dalam penangkapan, makanan pokok kangaroos termasuk salad romaine, swiss chard, bok choy, bayam, saderi, wortel, tongkol, jagung, pisang, biskut serat, pasli, dandelion, kolar, kacang hijau, dan telur rebus yang keras.

Ancaman Status dan Konservasi
Kangaroo pokok Matschie adalah spesies terancam dengan anggaran populasi liar kurang daripada 2,500 individu (IUCN 2014). Kemusnahan habitat yang disebabkan oleh penerokaan pembalakan dan perlombongan adalah bahaya kepada populasi kangaroo pokok. Kayuru pokok memainkan peranan penting dalam budaya dan pemakanan orang asli, dan amalan memburu yang tidak mapan mengancam kelangsungan hidup kangaroo pokok.

Sumber https://www.zoo.org/tkcp/tkcpfacts

Post a Comment

0 Comments