Pilihan Raya UK 2019: Lima Pengajaran Dari Kempen Media Sosial

Satu komentar menarik tentang penggunaan Media Sosial dalam kempen pilihanraya negara

.

Pilihan Raya UK 2019: Lima Pengajaran Dari Kempen Media Sosial


Masih banyak yang kita tidak tahu tentang bagaimana kempen pilihan raya dijalankan secara digital.

Ini termasuk berapa banyak yang dibelanjakan oleh pihak utama pada iklan Facebook yang disasarkan (targeted ads) dalam beberapa hari terakhir; berapa banyak yang kos pengiklanan yang dibelanjakan di platform lain; dan sama ada pihak asing berada di belakang mana-mana kejadian yang kontroversi.

Walau bagaimanapun, berdasarkan jumlah besar data kolektif dan usaha gabungan para wartawan dan penganalisis di banyak institusi, kini kita dapat membuat kesimpulan yang tegas, sebagai tambahan kepada yang telah dibuat oleh BBC Trending.

1. Targeted Ads bukan segala-galanya


Mistik tertentu telah berkembang di sekitar isu Targeted Ads di Facebook, sebahagiannya kerana skandal Cambridge Analytica dan pendedahan Benedict Cumberbatch mengenai Dominic Cummings dalam drama Channel 4. Ia telah menjadi isu panas, didorong oleh fakta bahawa Facebook jauh mengatasi platform lain dalam usaha meningkatkan ketelusan iklan politik mereka - walaupun masih banyak yang kita tidak tahu - termasuk siapa yang sebenarnya membiayai iklan mereka.

Analisis menarik oleh Who Target Me menunjukkan (ianya melampaui jangkaan) bahawa Parti Konservatif berbelanja lebih rendah berbanding Parti Buruh atau Parti Lib Dems pada Targeted Ads di Facebook. Walaupun mereka mungkin mengumpul lebih banyak dana secara keseluruhan.

Kami tidak dapat membuktikan secara saintifik tentang kesan iklan yang mempengaruhi pengundi; tetapi adalah menarik bahawa Lib Dems, yang memperolehi kesudahan pilihan raya yang buruk, menghabiskan lebih banyak untuk iklan berbanding daripada Konservatif yang mencapai keputusan pilihanraya yang lebih baik.

Pada masa yang sama, Konservatif membayar iklan di laman web akhbar dan YouTube, yang bermaksud pada satu ketika sesiapa sahaja di UK yang melawat YouTube pasti melihat iklan mereka. Kami tidak tahu berapa kos ini. Tetapi ia adalah pendekatan yang lebih konvensional, pendekatan iklan semasa siaran, dan bukannya Targeted Ads, seperti yang anda lihat di Facebook.

Apakah penjelasan sebenar tentang hal ini?

2. Kumpulan sembang dipenuhi pengundi yang boleh dipujuk


Tories (Konservatif) telah menjangka bahawa orang ramai menghabiskan lebih banyak masa dalam perbincangan kumpulan terbuka atau tertutup - termasuk di WhatsApp milik Facebook - berbanding dengan melihat suapan berita.

Pada bulan April, Mark Zuckerberg memberikan ucapan petunjuk di mana dia berkata internet sedang bergerak ke era baru di mana kumpulan tertutup dan bukannya lagi kumpulan terbuka. Dan satu perkara tentang kumpulan khusus ini (Facebook Groups) adalah bahawa mereka mungkin disertai oleh ramai pengundi yang boleh dipengaruhi - terutamanya jika kumpulan itu tidak ditubuhkan untuk tujuan politik yang jelas.

Bandingkan dengan Twitter. Secara meluasnya, Twitter adalah aliran berita yang digunakan oleh orang-orang yang sudah mempunyai pendapat sendiri yang kuat, yang sudah mempunyai pendirian politik dan mungkin sudah tahu siapa yang mereka akan undi. Manakala kumpulan Facebook tempatan contohnya di Morpeth, atau Hastings, atau yang lain, mungkin telah ditubuhkan untuk membincangkan isu-isu tempatan, maka lebih cenderung untuk disertai oleh orang bukan politik, dan mereka ini boleh dipengaruhi.

Sesetengah kumpulan ini mengandungi beberapa puluhan ribu orang. Dan sementara banyak wartawan salah tanggap bahawa Facebook sebagai berita yang penting, hakikatnya berita sebenar berlaku dalam dunia kecil Facebook ie perbincangan kumpulan adalah tempat kebanyakan aktiviti mengambil tempat di Facebook.

Selari dengan perubahan Facebook yang mengutamakan "interaksi bermakna" - iaitu interaksi rakan dan keluarga - dan anda dapat melihat mengapa kumpulan facebook kini adalah kunci untuk memahami platform itu.

Pelaporan yang luas di BBC Trending dan BBC Monitoring menunjukkan bahawa, semasa pilihanraya ini, sebagian besar perbualan nasional terjadi dalam kelompok-kelompok yang sering lebih lokal ini, jauh dari capaian umum. Memasuki ke dalam kumpulan ini mungkin menjadi keutamaan bagi Ahli Parlimen masa depan.

3. Twitter adalah alat pilihan raya yang teruk


Tidak ada dua pengguna Twitter yang mempunyai pengalaman yang sama, kerana semua mengikuti orang yang berbeza. Tetapi saya fikir Piers Morgan adalah betul untuk mengatakan "Twitter tersasar dari pilihan raya" malam tadi, walaupun mungkin ada sebab lain yang tidak disentuhnya.

Apa yang dia dan orang lain percaya bahawa Twitter mempunyai kecenderungan liberal, dan ia sering menjadi ruang sembang bagi elit metropolitan. Itulah pengalaman saya juga, walaupun percubaan saya yang terbaik dan berterusan untuk mengikuti orang luar - dan saya menggunakan frasa selepas pertimbangan panjang - gelembung media London. Sekiranya Twitter kelihatan seperti dikuasai oleh wartawan dari tajuk Remain-ish, atau penyokong Corbyn, kedua-duanya mempunyai kesudahan yang teruk.

Sebab utama Twitter menjadi alat pilihan raya yang teruk adalah kerana ia disalahguna sebagai tempat mencetuskan berita palsu dan menyebarkannya. Sebagai strim, Twitter sangat bagus untuk kemas kini masa nyata. Tetapi apa yang anda lihat kemudiannya adalah kumbahan digital, dengan troll yang tidak menyenangkan ke arah orang yang tidak bersalah atau terdedah, dan sistem pengesanan dan pelaporan yang tidak mencukupi sepenuhnya.

4. Campur tangan asing: terlalu awal untuk disingkap

Kami tahu bahawa dokumen perdagangan AS-UK yang bocor tentang NHS nampaknya telah dimasukkan ke dalam domain awam oleh akaun yang berasal dari Rusia - walaupun ia mungkin berlaku sebelum kempen pilihan raya bermula.

Kami tahu bahawa beberapa percubaan untuk menyebarkan maklumat salah, contohnya gambar budak laki-laki berusia empat tahun di lantai hospital Leeds, datang dari akaun yang sangat tidak dikenali yang menimbulkan perasaan yang tidak menyenangkan terhadap operasi asing terdahulu yang bersandar pada bot .

Tetapi sukar untuk mengesan perkara ini. Audit menyeluruh gangguan digital digital dalam pilihan raya ini akan mengambil masa beberapa bulan lagi.

5. Video dari media tradisional  berpotensi untuk menjadi viral

Sangat menarik bahawa banyak klip video yang muncul di media sosial sejak beberapa minggu yang lalu pada mulanya disiarkan di media tradisional. Monolog tentang Andrew Neil mengenai keengganan Boris Johnson untuk ditemubual olehnya, diikuti dengan imej kerusi kosong, adalah satu; Wawancara Nicky Morgan yang sukar mengenai nombor kejururawatan di Good Morning Britain, yang benar-benar meletup di Facebook dan mempunyai hampir 14 juta pandangan, adalah satu lagi. Dan kemudian ada wawancara Mr Johnson dengan wartawan ITV yang cuba menunjukkan kepadanya gambar seorang lelaki di lantai hospital.

Mungkin, ketika diperbualkan tentang penurunannya, media penyiaran tradisional masih mempunyai kuasa dan kelebihan untuk menjadikan klip dari buletin berita atau program studio menjadi viral.


.
Sumber: https://www.bbc.com/news/election-2019-50785051